X

Teme

Informacijska pismenost

Na Facebookovi storitvi Marketplace spet dejavni prevaranti

Facebook Marketplace je že dolgo ogromna spletna tržnica rabljenih izdelkov in velja za »Bolho« spletnih omrežij. In kjer na eni strani posamezniki prodajajo otroško opremo, avtomobile, počitnice, rabljene stroje in drugo opremo, na drugi strani prevaranti prežijo na nepozorne uporabnike.

posnetek zaslona s primerom prevare

Kako to gre? Goljufi, ki uporabljajo lažne profile, se odzovejo na vaš oglas in se pretvarjajo, da se zanimajo za nakup. A pozor, ker menda živijo ali delajo daleč od kraja, kjer bi bil možen prevzem, prosijo za možnost nakazila po pošti. V nadaljevanju vam posredujejo obrazec, kot prikazuje zgornja fotografija, ki je nastala pred kratkim, vanj pa morate vpisati naslov svoje elektronske pošte. A tega nikar ne storite. Posredovana stran namreč ni stran Pošte Slovenije, saj gre gre v tem primeru za poskus kraje denarja preko predplačniških kod.

Na portalu MiPi smo na različne tovrstne poskuse prevar v preteklosti že večkrat opozarjali, skupaj z natančnimi navodili, kako takšne prevare prepoznati. Da tudi sami ne boste nasedli tovrstnim prevaram, svetujemo, da za več informacij pobrskate tudi po spletni strani Varni na internetu. Velja si zapomniti, da banke, Pošta Slovenije ali dostavne službe ne zahtevajo vpisovanja osebnih podatkov. Če se to zgodi, naj vam vedno in povsod zasveti rdeča luč. Takšne poskuse pa lahko pogosto prepoznate že zaradi slovničnih napak v sporočilu ali v očitno lažnem profilu.

Previdno torej, če prodajate ali kupuje na Facebook Marketplacu. Tovrstne prevare pa lahko prijavite na: cert@cert.si.


Nazaj na vse novice