X

Teme

Informacijska pismenost

Leta 2024 bodo vse mobilne naprave imele enotni polnilnik

Po jeseni 2024 ne bomo več potrebovali druge polnilne naprave in kabla vsakič, ko bomo kupili novo naprav. En polnilnik bo mogoče uporabljati za vse mobilne telefone, tablice in kamere in druge naprave po celotni EU. Tako so se dogovorili pogajalci Evropskega Parlamenta in Sveta EU.

Tako smo končno dočakali zakon, ki je del širšega prizadevanja EU, da bi izdelki v EU postali bolj trajnostni, zmanjšali elektronske odpadke in olajšali življenje potrošnikov. In to bo res veliko olajšanje za potrošnike, saj ne bodo več potrebovali druge polnilne naprave in kabla vsakič, ko bodo kupili novo naprav. En polnilnik bo mogoče uporabljati za različne elektronske naprave: Mobilne telefone, tablice, e-bralnike, slušalke, digitalne fotoaparate, ročne igralne konzole in prenosne zvočnike, ki jih je mogoče polniti prek žičnega kabla… Morali bodo biti opremljeni z vhodom USB-C, ne glede na proizvajalca.

Te nove obveznosti bodo vodile do ponovne uporabe polnilnikov in bodo potrošnikom pomagale prihraniti do kar 250 milijonov evrov na leto zaradi nepotrebnih nakupov polnilcev. Hkrati pa bo to tudi olajšanje za okolje, saj po nekaterih ocenah predstavljajo odloženi in neuporabljeni polnilniki približno 11.000 ton e-odpadkov letno.

To novo direktivo morata še uradno potrdit Evropski parlament in Svet EU, a zapletov ni pričakovati, saj je besedilo usklajeno. Direktiva bo začela veljati 20 dni po sprejemu, uporabljati pa se bo začela 24 mesecev pozneje. To v praksi pomeni, da bo v drugi polovici leta 2024 že nujno, da imajo nove naprave priključke USB-C za polnjenje. Večina jih sicer že ima, zaostaja še  Apple, ki se je tudi najbolj upiral sprejetju nove ureditve.

Tem zahtevam bodo proizvajal treba prilagoditi tudi prenosne računalnike, a za to bo več časa. Kot so se uskladili v Bruslju, bo za to čas do 40 mesecev po uveljavitvi teh novosti. 


Nazaj na vse novice