X

Teme

Informacijska pismenost

Konec za Internet Explorer 11

Spletnega brskalnika Internet Explorer ni več. Microsoft ga je po 27 letih ugasnil. Natančneje, 15. junija je prenehal zagotavljati tehnično podporo za zadnjo različico brskalnika Internet Explorer 11.

Foto: hassellinclusion.com

Da bo tako, je podjetje objavilo že več kot pred enim letom. Internet Explorer so v tem času odstranili iz večine različic sistema Windows 10.

Internet Explorer se je prvič pojavil leta 1995 kot del sistema Windows 95.  Explorer je bil nekoč najbolj uporabljen internetni brskalnik, vrhunec pa je dosegel leta 2003 s 95-odstotnim tržnim deležem.

Internet Explorer-ju je pošla sapa

Njegova uporaba se je znatno zmanjšala z uvedbo brskalnikov Firefox (2004), Google Chrom (2008) in naraščajoče priljubljenosti mobilnih operacijskih sistemov, kot sta Android in iOS, ki ne brskalnika Internet Explorer nista podpirala.

Najbolj je položaj Internet Explorerja ogrožal Googlov Chrome, Microsoftov brskalnik pa je postal predmet kritik zaradi njegovi počasnosti v primerjavi s konkurenco. Da bi ostali v tekmi s konkurenco, je Microsoft leta 2015 predstavil brskalnik Edge, ki uporablja isto tehnologijo kot njegov tekmec Googlov Chrome, prenehal pa razvijati Internet Explorer. 

Maja lani je imel na primer Chrome skoraj 65-odstotni delež na svetovnem trgu brskalnikov, sledil pa mu je Applov Safari z 18-odstotnim deležem, ugotavljajo v podjetju za spletno analitiko Statcounter. Microsoftov Edge je imel triodstotni delež, delež Internet Explorer pa se je zmanjšal že na 0,5 %. Maja lani pa se je Microsoft odločil dela na brskalniku, starem 27 let, povsem opustiti.


Nazaj na vse novice