X

Teme

Informacijska pismenost

Kdo so troli in kako ravnati z njimi?

Kdo je internetni trol

Če ste reden uporabnik interneta, ste verjetno kdaj že naleteli na spletnega trola. Trol je nekdo, ki namerno in za lastno zabavo na spletu objavlja provokativne in nesramne zapise, da bi pri drugi osebah vzbudil močne čustvene odzive ali preusmeril pogovor z obravnavane teme. 

V folklori in fantazijski literaturi obstajajo troli že stoletja, spletno trolanje pa obstaja odkar obstaja internet. Najzgodnejšo uporabo izraza »trol« lahko zasledimo v 90-ih letih prejšnjega stoletja na zgodnjih spletnih oglasnih deskah. Takrat je bil to način, da so uporabniki zmedli nove člane z večkratnim objavljanjem kakšne šale. Od takrat se je spremenil v veliko bolj zlonamerno dejavnost.

Trolanje se razlikuje od drugih oblik spletnega ustrahovanja ali nadlegovanja. Običajno ni namenjen konkretni osebi in se zanaša na to, da se drugi ob njihovih objavah počutijo izzvani in zgroženi. Obstaja na številnih spletnih platformah, od majhnih zasebnih skupinskih klepetov do največjih družabnih omrežij.

Kje boste naleteli na spletne trole

Spletni forumi: Zlasti anonimni spletni forumi in oglasne deske so prava gojišča za spletne trole. Ker jih ni mogoče izslediti, lahko objavljajo zelo provokativno vsebino brez posledic. To še posebej velja, če foruma ne upravljajo moderatorji. 

Twitter: Tudi Twitter ima možnost anonimne uporabe in je postal leglo za internetne trole. Pogoste metode trolanja na Twitterju vključujejo ugrabitev priljubljenih hashtagov in omembo priljubljenih osebnosti Twitterja, da bi pritegnili pozornost svojih sledilcev.
Komentarji: Komentarji na spletnih mestih z novicami in na YouTube so tudi priljubljena področja za hranjenje trolov. Tu boste našli veliko očitnega trolanja in pogosto povzročajo veliko odzivov jeznih bralcev ali gledalcev.

Trole boste našli kjer koli v spletu, tudi na Facebooku in na spletnih straneh za zmenke, saj so precej pogosti.

Znaki, da nekdo trola

Včasih je težko ugotoviti razliko med trolom in nekom, ki resnično želi soočiti argumente glede neke teme. Vseeno pa obstajajo znaki, da nekdo aktivno trola.

Opombe izven teme: Objavljena vsebina je povsem izven obravnavane teme.
Zavrnitev dokazov: Tudi kadar jim drugi uporabniki navajajo dejstva, jih ignorirajo in se pretvarjajo, kot da jih niso videli.
Posmehljiv ton: zgodnji pokazatelj trola je, da na jezen odziv odvrne posmehljivo, na primer: "Zakaj si jezen, bratec?" Tako posmehovanje lahko nekoga še bolj izzove kot popolna zavrnitev njegovega argumenta.
Uporaba nepovezanih slik ali čustvenih simbolov: Na dolg, argumentiran odgovor drugega uporabnika odgovarjajo s slikami in čustvenimi simboli.
Brezbrižnost: Dajejo vtis, kot da ne vidijo, da se večina sodelujočih pri konkretni temi ne strinja z njimi, troli se tudi redko jezijo, to prepuščajo tistim, ki so jih podžgali s svojim pisanjem

To je le nekaj znakov trolanja. Na splošno lahko rečemo, da če se nekdo zdi nepravičen, ne kaže zanimanja za resnično razpravo in je namenoma provokativen, je verjetno internetni trol.

Kako ravnati z njimi

Najbolj klasičen pregovor o trolanju je: "Ne hrani trolov!" Troli iščejo čustvene odzive in se jim zdi provokacija zabavna, zato bodo z odgovorom nanje ali poskusom razprav le bolj trolali. S popolnim ignoriranjem trola bodo verjetno razočarani odšli kam drugam.

Trudite se po najboljših močeh, da ničesar, kar pravijo troli, ne jemljete resno. Ne glede na to, kako slabo se obnašajo, ne pozabite, da ti ljudje porabijo nešteto neproduktivnih ur, da bi ljudi razjezili. Ne tratite svojega časa zaradi njih!

Če trol postane neželen ali se zaradi njega začne izgubljati rdeča nit razprave, se lahko tudi odločite, da jih prijavite moderatorju na spletni strani. Obstaja verjetnost, da se ne bo zgodilo nič, če pa bo vaša prijava uspešna, bo trol začasno onemogočen ali pa bo njegov račun v celoti prepovedan.


Nazaj na vse novice