X

Teme

Informacijska pismenost

Kdo so lastniki velikanov med družbenimi omrežji in zakaj so TikTok tudi v Sloveniji odsvetovali?

Pretekli teden smo razložili, kako se družbena omrežja spreminjajo in tudi, kako se posel prilagaja specifikam omrežij in mladih potrošnikov. Zdaj objavljamo kratek pregled lastništva nekaterih največjih podjetij, ki so orala ledino tega posla, opisujemo torej, kdo je v ozadju velikih globalnih družbenih omrežij, ki so spremenila svet. Prav tako objavljamo njihove prihodke, seveda gre v večini za prihodke od oglaševanja, kjer gre za številke, ki si jih zares težko predstavljamo.

Kdo so lastniki veliki omrežij?

Večina najbolje uvrščenih družbenih omrežij z več kot 100 milijoni uporabnikov izvira iz Združenih držav. Vodilno na trgu, Facebook, je bilo prvo družbeno omrežje, ki je preseglo milijardo registriranih računov in ima trenutno več kot 2,9 milijarde aktivnih uporabnikov mesečno. Meta Platforms je od leta 2021 podjetje, ki ima v lasti tudi Facebook, poleg tega pa tudi druge velike platforme družbenih medijev, vse z več kot milijardo aktivnih uporabnikov mesečno: WhatsApp, Facebook Messenger in Instagram.

Na vrhu Mete vztraja Marc Zuckerberg. Je največji delničar, ustanovitelj in izvršni direktor Mete, ki ima v lasti 13,4 % delnic, a glede na sistem, ki ga ima to podjetje, mu to prinaša 61,9 % glasovalnih pravic. Podjetje tako samostojno nadzoruje, glede na Bloombergov indeks milijarderjev je 10 najbogatejši človek tega planeta.

Znano je, da se je začelo kot študentski projekt, leta 2004, ko je več stanovalcev s Harvard Collegea, Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, in Chris Hughes ustanovilo sprva FaceMash, podjetje se je kmalu preimenovalo v TheFacebook, sčasoma pa je iz imena izginil »The« in postal Facebook, leta 2021 pa so se preimenovali v Meta Platforms. Facebook je bil sprva v uporabi za sošolce s Harvarda, platforma se je hitro razširila na druge univerze in nato na splošno javnost. Podjetje je od takrat zraslo v svetovnega velikana uporabnikov s tržno kapitalizacijo 926,8 milijarde USD.

V letu 2022 je imel ta tehnološki gigant, skupno 116 milijard ameriških dolarjev prihodkov, kar je nekaj manj, kot leto prej. Za predstavo, EU je v svoj proračun iz vseh držav članic v letu 2023 predvidel prejeti za 186 milijard EUR vplačil.

Letni prihodek podjetja Meta

Metin glavni vir dohodka je digitalno oglaševanje

Facebook je tudi vodilna platforma za oglaševanje in trženje med družbenimi omrežji, saj večino zaslužka ustvari z oglaševanjem. Leta 2022 so prihodki od oglaševanja znašali blizu 113 milijard, medtem ko so prihodki od plačil in drugih provizij znašali okoli dve milijardi ameriških dolarjev. Meta je imela lani za 23 milijard neto dobička. To je približno 69 % manj v primerjavi z letom prej, ko so imeli najvišji dobiček v svoji zgodovini.  

Decembra 2022 je imelo podjetje 86.482 redno zaposlenih ljudi, po tem, ko so jih jeseni odpustili okoli 11. 000. Leta 2006 je imel Facebook  »le« zaposlenih 150.

Velikan Twitter je v rokah poslovnega magnata, investitorja in inženirja

Twitter je imel konec leta 2022 še 7500 zaposlenih, to je le nekaj manj, kot ima denimo trgovska skupina Mercator, ki je prisotna v petih državah in zaposluje 7.900 ljudi. Deset let prej je imel Twitter le 350 zaposlenih. Ena najvplivnejših platform je doživljala številne spremembe, odkar jo je oktobra 2022 prevzel Elon Reeve Musk za 44 milijard dolarjev. S Twitterjem se je pogajal od začetka leta 2022. Po njegovem prevzemu se je število dnevno aktivnih uporabnikov zmanjšalo.

Musk je ustanovitelj, izvršni direktor in glavni inženir podjetja SpaceX; izvršni direktor in produktni arhitekt podjetja Tesla, lastnik družbe Twitter in še marsičesa. Velja za najpremožnejšega človeka na svetu glede na Bloombergov indeks milijarderjev, glede na Forbesov seznam milijarderjev je ocenjen na 207,6 milijarde dolarjev.

V zadnjem proračunskem obdobju je skupni svetovni prihodek družbenega omrežja Twitter znašal več kot pet milijard ameriških dolarjev, v primerjavi s 3,72 milijarde ameriških dolarjev v prejšnjem letu.

letni prihodki Twitterja

WeChat in TikTok sta kitajski omrežji

TikTok je v lasti kitajskega podjetja ByteDance in je na voljo v več kot 150 državah. ByteDance je zasebno podjetje s sedežem v Pekingu. Zgodba začetkov TikToka spominja na Facebook. Njegov nekdanji izvršni direktor ByteDance, Zhang Yiming, je ustanovil startup leta 2012 in ga vodil iz svojega stanovanja v Pekingu. Leta 2016 je podjetje kreiralo Douyin, kitajsko različico TikToka. Leta 2017 pa TikTok, da bi poskrbel za bolj globalno občinstvo. Po skromnih začetkih je ByteDance trenutno ocenjen na 300 milijard dolarjev. Oglaševalski prihodki podjetja so iz 4 milijard v letu 2021 porasli na 13 milijard, koliko je ocena za letošnje leto. TikTok naj bi letos z oglasi zaslužil torej približno toliko, kolikor naj bi Slovenija v vsem letu zbrala v državnem proračunu denarja od pobranih davkov. 

letni prihodek TikToka

ByteDance upravlja več aplikacij po vsem svetu, vključno s Helo, indijsko platformo družbenih medijev in Vigo Video. Od svojega nastanka je podjetje sodelovalo z Oracle Cloud za shranjevanje podatkov o uporabnikih v ZDA.

TikTok je ves čas predmet nadzora zaradi pomislekov o njegovih povezavah s kitajsko vlado in morebitnih tveganjih za nacionalno varnost zaradi praks zbiranja podatkov, ki bi lahko omogočili, da občutljivi osebni in poslovni podatki končajo v rokah kitajske vlade.

Evropska komisija uslužbencem prepovedala uporabo TikToka

Uporabo TikToka zaposlenim je Evropska komisija prepovedala. Pristojni direktorat Evropske komisije je uslužbence v začetku leta 2023 pozval, naj s svojih službenih in osebnih naprav odstranijo aplikacijo TikTok. Komisija se je za to odločila zaradi pomislekov o varnosti podatkov. Podobna prepoved pa je doletela tudi zaposlene v državni upravi v ZDA in Kanadi. V Bruslju so se za ta ukrep odločili, da bi povečali kibernetsko varnost komisije. “Ukrep je namenjen zaščiti komisije pred kibernetskimi grožnjami, so ob tem razložili v Bruslju” TikTok je novembra lani priznal, da je na sedežu podjetja mogoče dostopati do osebnih podatkov uporabnikov po vsem svetu. Priznanje je sledilo razkritju ameriške revije Forbes, da naj bi se aplikacija uporabljala za vohunjenje za novinarji. Na Kitajskem so zavrnili obtožbe o tem, da bi bila zasebna podjetja prisiljena v posredovanje osebnih podatkov kitajskim državnim organom. Podjetje ByteDance vztraja, da ne hrani podatkov na Kitajskem in da jih ne deli s Pekingom.

Slovenija in TikTok

Tudi Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost državnim uslužbencem priporoča, da na službenih telefonih ne uporabljajo aplikacije TikTok. Vsem organom, ki so del državne uprave odsvetujejo uporabo aplikacije TikTok na službenih napravah. Priporočilo temelji na analizah domačih in tujih organizacij, predvsem pristojnih organov za kibernetsko varnost.


Nazaj na vse novice