X

Teme

Informacijska pismenost

Kako umetna inteligenca spreminja naš način potovanja

Če do sedaj še niste videli prave dodane vrednosti v umetni inteligenci o kateri smo na portalu MiPi že pisali, ji dajte še eno priložnost in jo izzovite, da vam načrtuje potovanje ali dopust.

Po revoluciji, ki jo je predstavljal prihod spletnih rezervacijskih platform (npr. Booking.com), ki so iz rok turističnih agencij odnesli velik del posla pri rezervaciji letov in prenočišč, saj sedaj lahko vsak, ki ima internetno povezavo, preprosto rezervira svoje lete in prenočišča v nekaj minutah, se nam morda obeta naslednja  transformacija v turistični industriji.

roboti na plaži

Slika 1 AI na plaži

Umetna inteligenca igra vse pomembnejšo vlogo na področju potovanj, z avtomatizacijo opravil kot na primer zagotavljanje informacij o letih, hotelih in destinacijah ter reševanje pogostih težav, kot so spremembe in odpovedi rezervacij lahko zmanjšajo delovno obremenitev človeških agentov za pomoč strankam in popotnikom zagotovijo hitrejše in učinkovitejše storitve.

Kako vam lahko pomaga?

Če preprosto delite nekaj bistvenih informacij o vašem potovanju, kot je razdalja, ki ste jo pripravljeni prepotovati, vrsta izkušnje, ki jo iščete, ali vaš proračun in datumi, vam na primer ChatGPT v hipu pripravi načrt poti, prilagojen vašim posebnim željam in potrebam. Zahvaljujoč umetni inteligenci lahko zdaj načrtujete celotno potovanje, ne da bi mignili s prstom, vam pa preostane, da se sprostite in pričakujte svojo avanturo.

Pa poglejmo, kako se je odrezal, ko smo ga prosili, če nam lahko pomaga načrtovati tridnevno potovanje po Sloveniji, ki bi ga v celoti opravili z vlakom ali avtobusom, z odhodom iz Ljubljane?

slika primera pogovora s cgatGPT

Slika 2 Umetna inteligenca lahko poleg načrtovanja vašega načrta poti tudi priporoči točke v mestu, ki so vredne oglede, ali predlaga določene kraje, ki jih želite obiskati glede na vaša zanimanja.

Po pregledu rezultatov se zdi ponujen predlog vabljiv. Več parametrov kot mu navedete bolj bodo priporočila prilagojena vašim željam, zato ne preseneča, da svojimi načrti poti po meri in individualiziranimi predlogi, zlasti potovalne aplikacije za pametne telefone (npr. Roamr ali iPlan.AI), ki uporabljajo umetno inteligenco, hitro postajajo obvezna oprema  popotnikov po vsem svetu.

Seveda nas je zanimala še ocena izdatkov za predlagano potovanje:

slika primera pogovora s cgatGPT

Slika 3 Sam po sebi ima ChatGPT nekatere omejitve, njegova baza podatkov trenutno ne presega leta 2021 in nima dostopa do pomembnih podatkov, kot so aktualni vozni redi in vremenske napovedi.

Ker programska oprema ne pozna vedno razlike med zanesljivimi in nezanesljivimi informacijami na internetu, lahko ponudi tud odgovore, ki so neresnični. Zato je na mestu opozorilo, da je treba pomočnike AI uporabljati kot pomoč pri procesu odločanja, ne pa jim slepo zaupati. Kot vedno je bistveno, da opravite lastno raziskavo in se odločite za odhod na pot na podlagi osebnih preferenc in potreb.


Nazaj na vse novice