X

Teme

Informacijska pismenost

Kaj lahko opravimo preko spleta

V teh dneh, ko je javno življenje močno okrnjeno in se moramo izogibati medčloveškim stikom, da bi čimbolj omejili širjenje možnosti okužbe z novim koronavirusom, je mogoče številne stvari opraviti s pomočjo spleta.

Izposoja knjig in izobraževanje:

Kljub temu, da so knjižnice zaprte, spletno mesto Biblos, po kratki registraciji, omogoča brezplačno izposojo e-knjig za vse, ki so že včlanjeni v knjižnice po državi. E-knjige lahko nato berete na vseh podprtih napravah, med drugim na računalniku, tablici ali mobilniku.

 

Da bi čas, doma koristno preživeli, je na spletu na voljo tudi veliko izobraževanj, nekatera spletna mesta med njimi (naprimer Mojeznanje.si) ponujajo tudi brezplačen, časovno omejen, dostop do njihovih vsebin, mnogo poučnih vsebin in videoposnetkov pa je na spletu vedno na voljo brezplačno.

Kljub zaprtim muzejem, si nekatere razstave lahko ogledate virtualno, v Sloveniji npr. Narodno galerijo, Pomorski muzej v Piranu in Pokrajinski muzej v Kopru.

Trgovine:

Čeprav so trgovine z živili z določenimi omejitvami odprte, največji trgovci Mercator, Spar in Tuš omogočajo nakup tudi preko spleta in prebivalci večjih mest lahko prehrambene izdelke naročijo z dostavo na dom ali pa jih prevzamejo v njihovih poslovalnicah. Mercator omogoča tudi dostavo na podeželju, vendar pa je treba opozoriti, da so se, zaradi povečanega obsega naročil in pomanjkanjem zaposlenih v dostavi, dostavni roki močno podaljšali.

Pošta:

Pošta Slovenije ima avtomatizirane poštne poslovalnice v Ljubljani in Kopru, ki so odprte 24 ur na dan, vse dni v letu, za ostale poslovalnice pa na spletni strani ažurno objavlja spremembe poslovnega časa.

Pri sprejemu in oddaji paketov pošta predlaga, da se trenutnih razmerah izbere:

- dostavo v PS Paketomat (24 lokacij po Sloveniji),

- dostavo na vnaprej dogovorjen prostor (na teraso, pod nadstrešek, v lopo …).

Z aplikacijo Pošte Slovenije Moja dostava – moja izbira lahko tudi v zadnjem trenutku spremenite lokacijo dostave paketa, ko je ta že na poti k vam.

S pomočjo aplikacije PS Pošlji paket pa lahko pošiljko za pošiljanje pošiljatelj pripravi doma ter ga potem odda v samopostrežni avtomat PS Paketomat.

E-uprava:

Upravne postopke, za katere ni potreben obisk upravne enote ali drugega urada, se lahko preko portala eUprava, kjer z uporabo digitalnega potrdila ali smsPASS uredi med drugim:

- prijavo ali odjavo začasnega prebivališča,

- prijavo stalnega prebivališča,

- naznanite pogrešitev, izgubo ali tatvino osebne izkaznice,

- naznanite pogrešitev, izgubo ali tatvino potnega lista,

- pridobite potrdila iz uradnih evidenc (potrdilo o prebivališču, potrdilo o državljanstvu..),

- pridobite izpiske iz matičnih registrov (izpisek iz matičnega registra o rojstvu, izpisek o sklenjeni zakonski ali partnerski zvezi…),

- oddate vlogo za prvo pridobitev otroškega dodatka in/ali subvencije vrtca,

- oddate vlogo za pridobitev državne štipendije

Nenazadnje tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) omogoča vlaganje pisnih vlog po elektronski poti, v času epidemije tudi brez varnega elektronskega podpisa, ker bo v tem primeru identiteto vlagatelja preverila na drug ustrezen način.


Nazaj na vse novice