X

Teme

Informacijska pismenost

Je že čas za menjavo računalnika?

V enem od prejšnjih prispevkov je bila izpostavljena tema prehitrega menjavanja pametnih telefonov, tokrat lahko potegnemo vzporednice z računalniki. Tako kot telefon, se tudi pri računalniku po nekaj letih od nakupa lahko zgodi, da njegov zagon traja dlje kot ob nakupu. Zaradi polnega diska se sistem zdi neodziven, v primeru prenosnikov pa po 20 minutni uporabi že prihajajo opozorila o prazni bateriji.

V nasprotju s telefoni, kjer je menjava baterije postala »znanost«, jo lahko pri prenosniku popolnoma preprosto nadomestimo z drugo. Da pa bi naslovili prvi dve težavi, zagon in odzivnost sistema, pa je potrebno najprej ugotoviti, če je nadgradnja računalnika smiselna. To je namreč odvisno od operacijskega sistema, procesorja in vgrajenega pomnilnika (RAM). 
Če je torej računalnik star že 10 let in na njem tečejo Windows Vista ali celo XP, potem je zgodba praktično zaključena in je kakršno koli nadgrajevanje metanje denarja skozi okno. V primeru, da smo lastniki nekaj let starega računalnika, ki ima vsaj procesor Intel Core i5, pa je smiselna le nadgradnja, ki vključuje menjavo klasičnega diska za SSD (angl. Solid State Drive) disk ter nakup dodatnega pomnilnika. Če je na računalniku nameščen operacijski sistem Windows 7 ali Windows 8.1, pa bo tudi nadgradnja na Windows 10, ki je z licenčnega vidika brezplačna, še dodatno pripomogla k hitrejšemu delu. Operacijskega sistema Windows 10 se namreč drži sloves, da na starejši strojni opremi deluje hitreje kot predhodne različice.
Pomnilnik (RAM) je torej ena od priporočljivih nadgradenj, vendar pri večini sodobnih računalnikov ne prinese večjih sprememb, kajti denimo 8GB spominskega modula zadovoljuje potrebam povprečnega uporabnika in z nadgradnjo slednjega ne bo občutiti hitrejšega delovanja v aplikacijah in igrah. Pri uporabnikih, ki uporabljajo več programov hkrati in uporabljajo zahtevne aplikacije (naprimer za 3D ali obdelavo videa), pa bodo z lahkoto porabili 16GB+ spomina. Pri tem je treba upoštevati, da mora biti za izkoristek omenjenih količin spomina nameščen 64 bitni operacijski sistem in da je za najboljši izkoristek priporočljivo nadgraditi spominski modul z enakim, torej od istega proizvajalca, če ne kar istega modela.

Raketni pospešek računalniku

Bistvena nadgradenja, ki tudi najbolj prispeva k boljši uporabniški izkušnji v smislu splošne hitrosti, je SSD disk. Klasični mehanski trdi diski so bili vedno ozko grlo in z njegovo nadgradnjo lahko pospešite zagonski čas operacijskega sistema ter aplikacij. Slednji ne bo pospešil delovanja igre ali osveževanja spletne strani, boste pa ob zagonu večine orodij opazili bistveno razliko. Pri menjavi je treba upoštevati kapaciteto obstoječega trdega diska, priporočljivo je, da ima novi kapaciteto vsaj 256GB. Za dolgotrajnejšo rešitev pa je priporočljivo poseči kar po 512GB ali 1TB SSD disku.
V izogib ponovnemu nameščanju operacijskega sistema in potencialni izgubi podatkov se lahko z brezplačnim programom, kot je Macrium Reflect, disk klonira in uporabnik dobi računalnik praktično v istem stanju, kot ga je vajen od prej, le da deluje hitro “kot raketa”. V nasprotnem se lahko operacijski sistem namesti na novo.
Menjava diska je praviloma najpreprostejša pri namiznih računalnikih, pri prenosnikih pa malenkost bolj zahtevna, odvisno od modela. Če ne drugje, je na spletu za veliko večino prenosnikov moč najti video posnetek, ki prikazuje, kako se dokopati do trdega diska in z nekaj truda zamenjavo opraviti kar doma.

 


Nazaj na vse novice