X

Teme

Informacijska pismenost

Izobraževalni programski paket za otroke

Starši smo pogosto zadržani do izpostavljanja svojih otrok napravam kot so telefoni, tablice in računalniki, saj smo poznamo pasti prezgodnje izpostavljenosti otrok elektronskim napravam.

Ne želimo, da jih dosežejo, neprimerne vsebine, aplikacije z nadležnimi oglasi in nakupi, ki jih še odrasli pomotoma potrdimo, potem je tu še nevarnost adware-a, spyware-a, virusov in seveda nevarnost zasvojenosti. Kljub vsem tem pomislekom pa je z upoštevanjem omejitev časa pred zasloni mogoče otrokom zadostiti željo po uporabi naštetih naprav prek namenske programske opreme z dejavnostmi, ki so zanje poučne.

In eden od takih programov je GCompris (francosko »J'ai compris«, kar pomeni »Razumel sem«), večplatformski izobraževalni paket za otroke od 2 do 10 let. Prvo različico je leta 2000 izdelal Bruno Coudoin, francoski programski inženir in od takrat se prosto distribuira v skladu licenco GNU. Medtem ko je bila prvotna ideja zagotoviti izobraževalno aplikacijo za operacijski sistem Linux, se je zahvaljujoč pomoči številnih razvijalcev in grafičnih umetnikov, ki so se v preteklih letih pridružili projektu, programska oprema nenehno izboljševala v smislu grafične podobe, povečevali pa so skupno število dejavnosti, ki jih program omogoča in jih je zdaj že več kot 140. Prav tako je zdaj na voljo za večino operacijskih sistemov, tudi Windows, MacOS in Android.

KAJ LAHKO OTROCI NA TEM PROGRAMU POČNEJO?

Gcompris ponuja otrokom zabavne didaktične dejavnosti za učenje veščin, kot so prepoznavanje črk in številk, uporaba miške in tipkovnice, osnovni trening algebre, učenje poznavanja ure, vektorsko risanje, učenje jezikov skozi igro in veliko več. Program vključuje preprost besedilni procesor za izdelavo dokumentov z osnovnim slogom besedila, prav tako orodje za animacijo, ki ga lahko uporabimo kot preprosto in učinkovito metodo za podporo pripovedovanju zgodb, s čimer se izboljša komunikacija z otroki in jim pomaga pri izražanju.

posnetek zaslona dejavnosti za otroke

Posnetek zaslona, ki prikazuje različne dejavnosti.

Takoj, ko otrok zažene program, že vidi dejavnosti, med katerimi lahko izbira. Na voljo je v različnih jezikih, v celoti tudi slovensko, prav tako zvočni posnetek.

KDO GA UPORABLJA IN KAKO

Program se je pokazal kot zelo dober pri delu z duševno prizadetimi otroki in odraslimi, opazili so na primer, da je uporaba GComprisa izboljšala komunikacijske in motorične sposobnosti duševno prizadetih oseb. Otrokom s posebnimi potrebami GCompris pomaga pridobiti sposobnosti, kot so koordinacija oči-roke, spomin, poslušanje in izboljšanje otrokove sposobnosti. Didaktični moduli obravnavajo različne ravni izobraževanja, od predšolske do primarne ravni.

GCompris uporablja tudi za pomoč starejšim otrokom pri razumevanju razmerja med števili, učenju osnovnih računskih operacij, usposabljanju za analitično sklepanje in za izboljšanje komunikacijskih veščin ter črkovanja, branja in pisanja.

GCompris so države v razvoju, kot na primer Indija, prepoznale kot način za uvajanje otrok v računalništvo v času šolanja, kjer so računalniki pogosto skupni in imajo otroci omejen čas za individualni dostop do njih, doma pa računalnika nimajo. GCompris je enostaven za uporabo in intuitiven, otroci hitro razvijejo motorične sposobnosti, potrebne za uporabo računalnika, zato je v tem okolju še posebej uporaben, saj praktično ni časa, porabljenega za razumevanje, kako program deluje.

Vse informacije o programu in brezplačen prenos je na voljo na strani Gcompris.net


Nazaj na vse novice