X

Teme

Informacijska pismenost

Geoportal AKOS nadgrajen s podatki o trgu železniških storitev

Agencija je v letu 2019 objavila Geoportal AKOS, kot osrednji spletni portal za dostop in pregledovanje prostorskih podatkov, ki jih agencija uporablja pri svojem vsakodnevnem delu, in ki predstavljajo dodano vrednost ter uporabne informacije za strokovno in širšo javnost.

Foto: Pexels.com

Geoportal AKOS omogoča pregled in poizvedovanje med številnimi prostorskimi sloji. Uporabnikom so na voljo tudi dodatna orodja pri pregledu in prikazovanju podatkov, agencija pa je aplikacijo po konceptu »manj je več« razvijala v smeri uporabniku prijazne uporabe.

Bistvena prednost Geoportala AKOS je, da so vsi prostorski podatki zbrani in prikazani ter dostopni na enem mestu. S tem namenom je agencija v letu 2021 pristopila k nadgradnji Geoportala AKOS s podatki o trgu železniških storitev.

Na Geoportalu AKOS so odslej grafično prikazane vse železniške postaje v Republiki Sloveniji ter železniške postaje s pripomočki za gibalno ovirane osebe, kar bo uporabnikom olajšalo dostop do storitev železniškega potniškega prometa. Poseben sloj predstavljajo tudi železniške postaje na katerih je mogoče kupiti vozovnice v notranjem oziroma mednarodnem prometu. Dostopen je tudi grafičen prikaz lastnosti posameznih železniških prog v Republiki Sloveniji, kar omogoča uporabnikom železniških storitev preverjanje možnosti železniškega omrežja v Republiki Sloveniji.

Geoportal AKOS je dostopen na: https://gis.akos-rs.si/.

Več o Geoportalu AKOS si lahko preberete na: https://www.mipi.si/iskalnik/geoportal-akos-enostaven-vpogled-v-podatke-elektronskih-komunikacij-za-vsakogar.


Nazaj na vse novice