X

Teme

Informacijska pismenost

Evropa s smernicami za družbena omrežja pred evropskimi volitvami

Nekaj več kot dva meseca je še do evropskih volitev, na katerih bodo volivci med 6. in 9. junijem izbirali 720 članov Evropskega parlamenta. Evropska komisija si prizadeva za krepitev ukrepov za preprečevanje vmešavanja in kibernetskih napadov iz tujine.  Zato je zdaj objavila še smernice za družbena omrežja in druge spletne platforme za omejitev tveganj, ki bi lahko ogrozila integriteto volitev. Poleg splošnih smernic vključujejo tudi posebne ukrepe, povezane z junijskimi evropskimi volitvami. V okviru Akta o digitalnih storitvah, ki velja od 17. februarja letos in smo ga na portalu MiPi večkrat predstavili, je Evropska komisija izdala smernice spletne platforme in iskalnike, ki jih obravnava kot zelo velike, torej z več kot 45 milijoni aktivnih uporabnikov mesečno. Med temi so Facebook, Instagram, X in TikTok, Google in tako dalje.

Spletnim platformam in iskalnikom Evropska komisija tako priporoča, da zagotovijo zadostne vire in ukrepe za zmanjšanje tveganj. Porazdelijo naj jih sorazmerno glede na oceno tveganja. Pri tem naj med drugim upoštevajo, da volilne kampanje pred evropskimi volitvami v članicah trajajo različno dolgo ter čezmejno in evropsko dimenzijo teh volitev.

Platforme in iskalniki, ki so podpisniki kodeksa ravnanja na področju dezinformacij, morajo pred in po volitvah tudi poročati o sprejetih ukrepih. Poročila o tem so platforme, kot so Google, Meta, Microsoft in TikTok, že objavile. Eden od ukrepov, ki so jih sprejele za zaščito integritete volitev, je, da od oglaševalcev oziroma ustvarjalcev zahtevajo, da jasno označijo, ali je bila fotografija, zvočni ali video posnetek digitalno ustvarjen ali spremenjen.

Med ukrepi so še sodelovanje z organizacijami za preverjanje dejstev, zagotavljanje kakovostnih informacij uporabnikom ter izobraževanje uporabnikov za prepoznavanje dezinformacij. Smernice sicer vključujejo tudi bolj splošne usmeritve za ravnanje platform v času volitev. Med temi so okrepitev notranjih postopkov, vključno z ekipami z ustreznimi viri in uporabo dostopnih analiz tveganj, izvajanje ukrepov, prilagojenih posameznim volitvam in lokalnim okoliščinam, ter sodelovanje z oblastmi na nacionalni in evropski ravni. Potrebne ukrepe je treba sprejeti tudi v volilnem obdobju, po koncu pa je treba oceniti njihovo učinkovitost.


Nazaj na vse novice