X

Teme

Informacijska pismenost

Ali že imate družinski načrt uporabe zaslonov?

Ste veliko pred zasloni? Službena pošta, avdiovizualne vsebine? Igrice? Pa sledenje vsem objavam sošolcev in prijateljev na omrežjih in aplikacijah. Ste kdaj pomislili, koliko ur na dan preživite pred zasloni? Ne? Pa veste, da si lahko pripravite čisto svoj družinski načrt uporabe zaslonov, ki velja za vse družinske člane? Tako si sami določite, koliko časa jih boste uporabljali, v katerih prostorih, katere aktivnosti boste počeli brez njih oziroma namesto njih …

slika mame in hčerke

Vse to omogoča aplikacija, ki so jo razvili v Logout in je usklajena s priporočili smernic za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih slovenskih pediatrov, o čemer smo na portalu MiPi že veliko pisali.

Infografika - Smernica za uporabo zaslonov

Kako sestavite svoj načrt?

Na povezavi lahko ustvarite čisto svoj družinski načrt in določite člane družine, ki bodo v načrt vključeni. Določite lahko, katere zaslone boste upoštevali.

Infografika - prostori brez zaslonov

Določite lahko, v katerih prostorih zasloni ne bodo smeli biti prižgani, koliko časa dnevno lahko posamezni član uporablja zaslone in dodatno tudi, katere vsebine lahko uporablja.

Infografika - ugašanje zaslonov

Prav tako lahko določite dejavnosti, ki jih boste počeli, bodisi skupaj bodisi posamično, da se boste »sedenjem« pred zasloni izognili.

Infografika - Aktivnosti brez zaslonov

Nastavitev je še več, ključno pa je, da lahko sestavite družinski načrt uporabe zaslonov, ki velja za vse družinske člane. Logout ob tem še posebej izpostavlja naslednje:

  • Do 2. leta starosti otroka je uporaba zaslonov odsvetovana.
  • Fizična prisotnost starša je zaželena vsaj do konca 1. triletja osnovne šole.
  • Obroki so čas brez zaslonov.
  • Dve uri pred spanjem ne uporabljajte zaslonov.
  • Televizija naj ne bo vklopljena za ozadje, tudi računalnike po uporabi ugasnite.
  • Otroci naj zaslone za prostočasne dejavnosti uporabljajo v skupnem prostoru.
  • Noč je namenjena spanju. Pred spanjem in ponoči naj otrok ali mladostnik nima zaslonov v svoji sobi. Določite mesto, kjer vsi družinski zasloni ostanejo čez noč.
  • Večkrat si privoščite dan brez zaslonov.

Da bi načrt uspel, imate možnost izbrati poljubno dolžino trajanja tega »družinskega pakta o uporabi zaslonov«, prav tako si lahko zastavite primerno nagrado ali pa kazen v primeru, da bi načrt spodletel. Ko boste določili imena, ure, omejitve, si načrt v PDF obliki lahko pošljete na svoj elektronski naslov v obliki pogodbe med starši in otroci.

Infografika - Sodelujoči člani družine

To bomo poskusili tudi sami in si tako postavili izziv. Če se boste lotili načrta, bomo veseli vašega odziva na našem Facebook ali Instagram računu portala MiPi o tem, kako uspeva vam.


Pozor: Mladostniki se bodo vašim pobudam sprva zelo verjetno upirali. Ne obupajte, temveč jih spodbujajte.


In ob koncu, ne glede na to, ali sklenete tovrstno družinsko pogodbo, ki je odraz časa, v katerem živimo, ali ne, pomembno je naslednje: Če želite, da vaši otroci ne bodo vozili prehitro, odmetavali smeti v naravo, neprestano brskali po telefonu, televizijskih kanalih in podobno, tega ne počnete tudi sami. Velja si zapomniti: Če boste to počeli vi, bodo tudi vaši otroci. Otroci vas opazujejo. Zato se tudi starši odvadite kompulzivne uporabe zaslona mobilnega telefona.


Nazaj na vse novice