X

Teme

Informacijska pismenost

30 let domene .si

Ko kliknete na našo spletno stran, mipi.si, vidite tudi domeno .si, ki je letos stara že 30 let.

Koliko so bili stari vaši starši pred 30 leti? Ali koliko ste bili stari vi pred 30 leti? Takrat so se začeli ustvarjati zametki slovenskih spletnih strani. Pred tremi desetletji, 1. aprila, 1992, je bila uradno vpisana domena .si v korenski strežnik pri organizaciji IANA.

slovenska zastava

Vir: Gandi.net

Gre za pomemben korak pri osamosvajanju države, s katerim je Slovenija dobila lastno digitalno identiteto. Za ta dosežek pa so bili zaslužni nekateri zagnani strokovnjaki, ki so s svojim pogumom in vztrajanjem dosegli uvedbo domene .si, kar je bil tudi še en pomemben korak pri osamosvajanju naše države.

To sicer ne pomeni 30 slovenskih let na spletu, ki danes predstavlja internet, saj je prva slovenska spletna stran ugledala luč sveta malo kasneje, 23. novembra 1993. Postavili so jo sodelavci Instituta Jožef Stefan.

Domena .si je majhna domena, majhna pa je tudi ekipa Registra.si, ki opravlja funkcijo nacionalnega registra za spletno domeno .si in deluje v okviru javnega zavoda Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes). Na spletni strani, posvečeni 30. obletnici, bodo tako celo leto objavljali pričevanja strokovnjakov, ki so pripomogli, da je .si varna in zanesljiva, pa tudi anekdote, zanimive statistike in vse, kar ste si želeli vedeti o .si, pa si niste upali vprašati.

Povzeto po STA in Register.si


Nazaj na vse novice